Dans i Hälsingland

Hälsingland är en län med mycket dans att uppleva. Vare sig bor i södra eller norra delarna så är det inga långa turer du behöver köra om du är sugen på att svänga dina lurviga. Här kommer en bra inspirationslista för dig som vill uppleva vilken puls och vilken takt Hälsingland kan bjuda upp till.

Dans är näring för själen!
Dans är näring för själen!

Squaredance
För dig som gillar tempo är Squaredance absolut värt att testa. Man arbetar oftast i grupper om totalt 8 stycken som man sedan delar upp i fyra par. Man behöver verkligen vara alert och ha både huvud och kropp med för att följa med i snurrarna. Squaredance kan du njuta av i såväl Svågadalen som i Bergsjö och Hassela. På andra ställen i Hälsingland kan du ofta hitta tillfälliga kurser och uppträdanden i Squaredance i kombination med festivaler och andra happenings.

Dans i Bergvik
Varje sommar har du dansrotundan i Bergvik, i parken där. Under totalt 25 kvällar bjuder man in till danser i alla dess olika slag. Här handlar det om dansande för nöjes skull, ofta till olika liveband och helt alkoholfritt. Fredagsdansen brukar vara populärast med upp till 700 deltagande som mest. Många reser in från de närliggande orterna för att få hänga med på dessa väl omtalade danskvällar.

Köpmanbergets dansdagar
I Hudik kan man på sensommaren åka och dansa till dansbandsmusik som spelas live. Man tar med sig eget fika som man kan varva dansandet med för att orka hålla i gång hela kvällarna. Även här är det alkoholfritt.

Stenödagarna
Under dessa dagar kombineras det mesta inom dans, sång och nöje. Det är inte renodlat dans som gäller här, utan här får du en kombination av sånguppträdanden, tipspromenad och andra sociala aktiviteter också. Under allsången passar man ju såklart på att svänga på tassarna.

Folkdans på Vallsta Bygdegård
Varje år kan man anmäla sig till en danskurs i Vallsta bygdegård, med polskor som tema. Här är man noggrann med att förvalta den dans som finns i distriktet vilket gör att man får ta del av härlig danshistoria på köpet också, tillsammans med anrika dansbeskrivningar.

Bollnäs dans
Bollnäs är en kommun som satsar mycket på dans i olika former eftersom man ser det som en social aktivitet. Här kan du därför hitta dans i såväl folkdanslandslaget som i ABF Dansverksamhet, riksteaterföreningen och dansoteket som har inriktat sig på dans för unga.